torsdag 14 april 2011

Susannes kalvfärsgryta

Köpte kalvfärs häromdagen. Har aldrig lagat något med kalvfärs förut. Kikade runt lite på nätet, men hittade inget recept på någon gryta. Det var mest recept på biffar, och eftersom vår mikro är paj, kunde jag inte tina färsen för att göra biffar. Så jag tog saken i egna händer och improviserade hej vilt. Resultatet blev Susannes kalvfärsgryta, och här har ni receptet:

Susannes kalvfärsgryta 4 port

400 g kalvfärs
1/2 lök
1/2 zucchini
2 morötter
1 burk kantareller (inkl spad)
1 mörk oxköttsbuljongtärning
3 tsk kapris
1 dl rött matlagningsvin
1 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt

Skala och skär slantar av morötterna. Tärna zucchinin. Finhacka löken. Fräs färsen tillsammans med morötterna i en stekpanna. När morötterna blivit lite mjuka, lägg i lök och zucchini. Häll ned kantareller och dess spad. Lägg i buljongtärningen och lös upp den i spadet. Låt alltsammans puttra ca 5 minuter. Häll i vinet och höj värmen på plattan. Reducera ned vätskan, så att alla smaker tränger in i grönsakerna och köttet. Sänk värmen. Lägg i kapris, grädde och yoghurt. Låt puttra ihop ytterligare 10 minuter. Servera med quinoa/bulgur (se nedan) och grönsaker. Smaklig måltid!

Tips! Ett nyttigt och gott alternativ till tex ris och potatis är att göra quinoa/bulgurblandning. Det gör man enkelt genom att koka grov bulgur och quinoa tillsammans. Ett typiskt recept ser ut så här: 1 del quinoa, 1 del bulgur och 2 delar vatten. Koka tills vattnet är borta - precis som du kokar ris. Fast det går mycket fortare än att koka ris. Klart att servera!

Inga kommentarer: