torsdag 29 mars 2012

Nyttiga GI-muffins utan socker

Ibland vill man unna sig något got till fikat, utan att för den skull äta något onyttigt. Och då passar det perfekt med dessa hälsosamma GI-muffins utan socker! Och de är även utmärkta som mellis till barnen, när man vill att de små snabbt ska få i sig något. Jag brukar baka rätt många av dessa godingar, och sedan förvara dem i frysen - perfekt att ta fram om man blir lite sugen, eller om man snabbt vill ge barnen ett hälsosamt mellanmål!

Nyttiga GI-muffins utan socker

(24 st) 
 
4 dl dinkelmjöl
2 dl havregryn
1/2 dl vetekli
3 tsk bakpulver
1 dl torkade hackade aprikoser
1 dl hackade nötter av valfri sort
1 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
2 ägg
4 dl vaniljyoghurt
3/4 dl flytande honung
1 dl matolja/rapsolja
1 mosad banan
2 rivna morötter

Klipp aprikoserna i små bitar. Hacka nötterna i en matmixer. Blanda mjöl, havregryn, vetekli, krossade nötter, kryddor och bakpulver i en bunke. Blanda ägg, yoghurt, honung, olja, banan, morötter och aprikoser i en annan bunke. Blanda sedan samman innehållet i de två bunkarna. Jag brukar använda elvispen till detta. Klicka upp i muffinsformar och grädda i ugn 200°C i ca 20 minuter. Låt svalna på ett galler och avnjut sedan tillsammans med en god kopp kaffe eller te!

Tips! Muffinsarna går utmärkt att frysa - perfekt att bara ta fram och tina i mikron när man behöver.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Såg jättegoda ut! Men det är väl tillsatt socker i vaniljyoghurten?

Susanne sa...

Ja, vaniljyoghurt brukar ha tillsatt socker i sig. Men i övrigt är det så lite socker i receptet att den lilla mängden inte gör så stor skillnad. Men om man vill undvika sockret helt, kan man istället välja en naturell yoghurt och tillsätta lite vaniljpulver :-)

Anonym sa...

Jag har naturell yoghurt och hälften av honungen. Smakar precis lika gott :)