torsdag 10 november 2011

Susannes snabba och enkla bröd

Jag älskar nybakt bröd. Men ibland har man inte orken att baka med jäst, vilket innebär ett väldans knådande och väntande på jäsning. Då kan man istället baka mitt snabba och enkla bröd. Brödet jäser med hjälp av bikarbonat istället för jäst, vilket betyder att man slipper långa jästider. Dessutom behöver inte degen blandas och knådas, utan det räcker att man rör ihop allt med degkrokar (elvispen). Mycket simpelt! Och brödet blir såååå gott!!! Och som pricken över i:et är det väldigt nyttigt och fullt av fibrer också.

Susannes snabba och enkla bröd 1 limpa

2 1/2 dl rågmjöl
2 1/2 dl rågsikt
1 dl fiberhavregryn
1/2 dl psylliumfrön
3 msk vetekli
2 tsk bikarbonat
1/2 dl pumpafrön
5 dl filmjölk
1/4 dl sirap

Blanda alla torrvaror tillsammans så att bikarbonaten fördelas väl. Tillsätt filmjölk och sirap. Blanda ihop till en smetig deg med hjälp av elvisp med degkrokar. Smörj en avlång sockerkaksform. Häll ned smeten. Grädda i ugn, 175°C i ca 45 minuter. Voila! Avnjut brödet med smör och ost tillsammans med en kopp härligt te.

OBS! Brödet kan anta en svagt grön ton. Detta är pga att man har bikarbonat och pumpafrön tillsammans. Om man vill undvika denna svaga färgning, kan man istället använda bakpulver, men då bör man kanske öka upp till 3 tsk.

1 kommentar:

Hovkonditorn sa...

Så gott och nyttigt! Ha en fin helg!