måndag 14 november 2011

Gröna, sköna soppan

En varm kopp soppa värmer gott i höstmörkret. Och om den har en härlig färg av vårgrönt, lyser den även upp vardagen lite extra. Om den dessutom toppas av härlig parmesanost, har du en riktigt grön och skön soppa!

Gröna, sköna soppan 6 port

2 jordärtskockor
5 potatisar
1 gul lök
1 grönsaks-

buljongtärning
7 dl vatten
1 dl röda linser
1 1/2 msk aprikos-

marmelad (eller annan sötning)
300 g frysta gröna ärtor
2 dl grädde


Tärna potatis, jordärtskocka och lök. Koka dem lite mjuka tillsammans med vattnet och buljongtärningen. Lägg i linserna (okokta), ärtorna och aprikosmarmeladen. Låt koka ytterligare tills allt mjuknat tillräckligt. Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll i grädden och låt soppan koka upp igen. Servera soppan i skålar och toppa med riven parmesanost.

Tips! Servera gärna ett gott bröd till. Till denna soppa serverade jag tortillas med vällagrad ost. Så här gör man dem: Hyvla rejält med väl lagrad prästost mellan två tortillabröd, penslade översta brödet med lite flytande smör och värm sedan i ugnen (ca 225°C) tills osten smält. Skär i tårtbitar och servera till tex soppan ovan.

Tips! Det finns en hel uppsjö av parmesanostar. Eftersom jag är Buzzador, fick jag nyligen äran att prova tre olika parmesanostar från Zetas. Det som skilde ostarna åt, var deras lagningstid. Och jag måste säga att lagringstiden verkligen gör skillnad. Den som var lagrad längst, var överlägset godast! De tre lagringstiderna jag testade var 14 månader, 22 månader och slutligen 28 månader. Och den som var lagrad endast 14 månader, smakade nada... Men den som var lagrad 28 månader var väldigt god!


Som Buzzador får man utan kostnad testa nya produkter och tjänster. Sedan ska man dela med sig av det till vänner och bekanta, och på så sätt sprida kunskap om en produkt. Skulle du också vilja bli en Buzzador? Klicka då här!

Inga kommentarer: