torsdag 14 april 2011

Farmors goda blåbärspaj - en paj fylld av nostalgi

Min farmor älskade att laga mat och att baka. När vi kom hem till henne, hade hon alltid nybakta bullar i frysen. En av höjdpunkterna vad gäller bakfronten, var när vi hade plockat färska blåbär ute på ön. Blåbären använde hon till att göra världens godaste blåbärspaj. Och till pajen serverades alltid vaniljsås - i massor. Receptet på pajdegen, är ett som aldrig kan misslyckas. Perfekt konsistens och riktigt mumsig. Och jag kan lova att degen är god, så god att man ibland måste göra lite mer för att den ska räcka . Här bjuder jag er på receptet - ett recept med mycket nostalgi och historia!

Farmors goda blåbärspaj - en paj fylld av nostalgi

125 g smör
4 dl mjöl
1 kaffekopp socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
blåbär (helst nyplockade, men frysta fungerar också bra)

Blanda smör, mjöl, socker, ägg och bakpulver till en deg. Smöra en ugnsform. Täck botten och sidorna på en ugnsformen med 2/3 av degen. Blanda blåbären med lite mjöl/potatismjöl (för att göra fyllningen mindre "vattnig") och häll i dem i pajskalet. Tag resten av degen och gör långa "ormar". Lägg dessa dekorativt över som ett rutigt lock. Grädda i ugnen, 200°C, i ca 30-40 minuter tills pajdegen fått en fin gyllengul färg. Servera ljummen eller kall tillsammans med massor av vaniljsås. Och ägna gärna en tanke åt min underbara farmor, när ni hugger in och njuter av de härliga smakerna .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Skall nu göra din farmors goda paj.
ser lätt ut + god
hälsningar från Vasa Finland.

Anonym sa...

Jag och min son har precis varit ute och plockat blåbär.Så nu skall vi prova din farmors blåbärspaj. Den ser väldigt god ut.Hälsningar från Viskafors