torsdag 14 april 2011

De första smakportionerna - tips, råd och recept!

Första smakisarna är alltid lite extra spännande. Man kan börja kring 6 månaders ålder (även Livsmedelsverkets rekommendation). En del börjar redan vid 4 månader, men jag tycker personligen inte att man behöver stressa. Barnet kommer ju att äta mat resten av livet . Man kan se på barnet, om det är intresserat av mat. Mitt tips är att sätta med barnet vid gemensamma måltider som tex middagen. Sätt barnet i en barnstol, och ge det lite leksaker. När barnet tittar intresserat på hur ni äter, och följer gaffeln från tallrik till mun, är det antagligen moget för ett försök. En del barn kan även visa sitt intresse genom att smacka lite.

Alla barn är olika beträffande hur bra det fungerar. Min dotter hade inte så bra kläm på det här med mat. Det tog ett tag innan hon hittade tekniken. Min son däremot fann sig istället direkt, och nästan ingen mat hamnade utanför munnen. Jag helammade båda barnen, och startade med smakportioner nästan vid samma ålder - ca 5 månader. Detta var antagligen lite för tidigt för dottern, då hon inte var intresserad av maten som kom i hennes väg. Men vid 6 månaders ålder lossnade det, hon förstod plötsligt vad man skulle göra med maten . Så om det krånglar, ta en paus, och ta nya tag efter en vecka eller så.

Det finns många tips vad gäller de första smakisarna. Ett av mina är att krydda maten väl. Barn gillar faktiskt kryddor. Och använd de kryddor ni ofta använder i vanliga matlagningen till övriga familjen (förutom salt då, som man ska undvika innan 1-årsåldern). Då vänjer sig barnet lättare vid den mat ni brukar äta.

Börja också sakta med smakisarna. Lämplig mängd att börja med är ungefär en iskubs storlek. Därför är det bra att laga lite olika smakisar och sedan frysa dem i en iskubslåda. När det sedan är dags för mat, plocka fram en "isbit" och värm lätt i mikron.

Om du helammar, ge en smakis till tex lunch eller middag, och amma resten av tiden. När barnet är drygt 6 månader, kan man utöka smakisen till en måltid, tex lunch om smakisarna fungerar bra.

Barnet behöver egentligen inte extra vatten, om du ammar efter maten. Men jag brukar servera vatten i nappflaska, för att barnen skall lära sig att man dricker till maten.

Här kommer några enkla recept på smakisar man kan börja med:

Smakis 1 - potatis

3-4 potatisar
vatten
osaltat smör

Skala och skär potatisen i bitar. Koka dem med minimal mängd vatten. När potatisen är mjuk, mixa samman vatten och potatis med en mixerstav. Rör ned några teskedar osaltat smör.

Smakis 2 - morot

2-3 morötter
vatten
osaltat smör

Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka dem med minimal mängd vatten. När morötterna är mjuka, mixa samman vatten och morötter med en mixerstav. Rör ned några teskedar osaltat smör.

Smakis 3 - zucchini

1/2 zucchini
vatten
osaltat smör

Skär zucchinin i bitar. Koka dem med minimal mängd vatten. När zucchinin är mjuk, mixa samman vatten och zucchini med en mixerstav. Rör ned några teskedar osaltat smör.

Om de enkla smakisarna fungerar bra, kan man lägga till någon krydda till dem. Några exempel är paprikakrydda, svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar, basilika, oregano, timjan, eller mejram.

Inga kommentarer: