onsdag 7 september 2011

Ugnspannkaka med blåbär och mandel/kaneltäcke

Pannkaka går alltid hem hos barnen. Men ibland orkar jag bara inte stå och steka alla dessa oändliga pannkakor. Och då passar ugnspannkaka utmärkt! Det här receptet är en riktigt smarrig variant av ugnspannkaka, där man inte behöver ha en massa onyttig sylt till. Den är fylld med härliga blåbär och toppad med mandel- och kanelströssel. Dessutom består den inte av vanligt vetemjöl, utan en blandning av nyttigt dinkelmjöl, rågmjöl och vetekli. Och jag kan lova att barnen inte tackar nej till den här pannkakan ;)

Ugnspannkaka med blåbär och mandel/kaneltäcke 6 port

4 ägg
3 dl dinkelmjöl
1 dl fint rågmjöl
8 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 msk vetekli
4 dl blåbär 
(frysta/färska)

Mandel/kanel-
strössel
1 1/2 dl hela mandlar
3 tsk malen kanel
3 msk ljust muscvado-
socker

Vispa ägg, mjöl och hälften av mjölken tills mjölklumparna löst upp sig. Tillsätt resten av mjölken, saltet och veteklin. Smörj en långpanna. Strö blåbär i botten av plåten. Häll försiktigt över pannkakssmeten. Grädda i ugn, 200°C i 10 minuter. Hacka under tiden mandeln i en matmixer/matberedare och blanda sedan mandelhacket med kanel och socker. Tag ut pannkakan efter 10 minuter och strö över mandel/kanelströsslet. Grädda ytterligare 20 minuter. Servera med en klick vaniljkesella eller turkiskt yoghurt blandat med vaniljpulver. Smaklig måltid!

Inga kommentarer: