måndag 15 augusti 2011

GI-scones/bröd med få kolhydrater

Jag gick tidigare på GI, och under rivstarten, som pågår ca 4 veckor, skall man äta väldigt få kolhydrater. Och helt undvika bröd, pasta, potatis etc. Och jag var såååå sugen på bröd... För att få ihop detta, var jag tvungen att gnugga geniknölarna lite extra. Ett bröd med väldigt få kolhydrater - hur går det ihop? Jo, så här:

GI-scones ca 8 st med 5 gram kolhydrater per bröd


4 dl sojamjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl vetekli
0,5 dl nyponmjöl
3 tsk bakpulver
2 dl turkisk yoghurt
1 dl flytande smör
1 ägg

Blanda alla torra ingredienser väl. Rör sedan ned resten av ingredienserna. Klicka upp degen i 8 kakor på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i ugnen på 200°C i ca 15-20 minuter. Servera ljumna med smör, en god ost och en skiva skinka och en stor kopp te. Mumma!

OBS! Dessa bröd innehåller bara ca 5 g kolhydrater per bröd pga att det består till stor del av sojamjöl. Dessutom är det bra med kostfibrer, då man har vetekli i. Så det är ett riktigt nyttigt bröd med andra ord! Brödet blir lite smuligare än vanligt bröd, så gör kakorna ungefär lika tjocka som tekakor, inte tjockare, för det är svårt att dela på dem utan att de smular isär. Dessutom är de godast varma, så om du äter dagen efter du bakat, värm några sekunder i mikron innan. Bröden går givetvis också utmärkt att frysa. Ta fram och tina en i taget, när du känner dig extra sugen på en smörgås.

Inga kommentarer: