söndag 22 maj 2011

Paj med fetaost, mortadella och soltorkade tomater

Sommarmånaderna r äntligen här, och då tycker jag att det passar bra med paj till middag. Det går snabbt att laga och är lätt att förbereda. Inspiration till den här pajen fick jag från min goda vän Magda. För länge sedan var vi och hälsade på henne, och bjöds då på en smarrig paj med fetaost, soltorkade tomater, oliver och pinjenötter till lunch. Både jag och dottern diggade den och åt ordentligt. Därför tänkte jag idag laga något liknande - men jag redigerade som vanligt lite i receptet och tog det som kyl och frys hade att erbjuda. Resultatet blev riktigt gott om jag får säga det själv

Paj med fetaost, mortadella och soltorkade tomater 5 port

pajdeg
3,5 dl vetemjöl
150 g smör
0,5 tsk salt
2 msk vatten

fyllning
5 skivor salami
1 pkt skivad mortadella
soltorkade tomater
1 pkt fetaost
ca 10 st gröna oliver

äggstanning
3 ägg
2,5 dl mjölk
salt & peppar
basilika
1,5 dl riven ost

Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och arbeta till en deg. Tryck ut den i en pajform. Nagga botten och ställ kallt ca 15 minuter. Skär under tiden salami, mortadella, fetaost och soltorkade tomater i bitar. Förgrädda pajskalet i ugnen på 200°C i ca 10 min. Blanda under tiden ihop äggstanningen. Om äggen är små (vilket de var i det här fallet) använder man 2,5 dl mjölk, men om äggen är större så kan man ta 3 dl mjölk istället. Ta ut pajskalet ur ugnen. Sänkt temperaturen på ugnen till ca 175 °C. Fördela fyllningen jämt över pajskalet. Lägg i oliverna. Häll över äggstanningen och laga i ugnen ca 30 min. Servera med lite grönsaker tex en tomatsallad. Smaklig måltid!

Inga kommentarer: