söndag 1 maj 2011

En lite nyttigare citronkaka

Här kommer receptet en lite nyttigare citronkaka - ytterst lite modifierat - från Allt om Mat. Den innehåller inte något smör och får väl därför anses som lite nyttigare. Dessutom är det inte så mycket socker i receptet, och om man vill vara ännu nyttigare kan man byta ut halva mängden socker mot tex fruktos (fruktsocker). Antar att man kan göra glasyren lite nyttigare genom att tex utesluta lemon curden och istället tillsätta rivet citronskal och kanske lite pressad citron - men detta har jag inte prövat. I orginalreceptet står det 200°C i 15 minuter, men jag rekommenderar istället 175°C i 45 min. Man gör även en glasyr till som läggs på innan servering, och den har jag inte lagt på som ni ser på fotot. Men glasyren är väldigt god och passar perfekt till kakan! Det står att receptet räcker till 8 bitar, men jag vill nog påstå att det är väldigt stora bitar de räknat på - man kan nog få ut fler bitar om man gör dem lite mindre.

En lite nyttigare citronkaka (8 bitar)

3 ägg
1,5 dl socker
5 bittermandlar
2 krm salt
skalet av 1 apelsin
1 msk pressad citron
1 3/4 dl kesella
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr
0,5 dl lemon curd
3/4 dl kesella

Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned riven bittermandel, salt, apelsinskal, citronsaft, kesella och mjöl blandat med bakpulver. Häll smeten i en smörjd och bröad form. Grädda u rgen ca 45 min. Låt kakan kallna. Rör ut lemoncurden i kesellan och bred detta över kakan. Garnera med lite rivet apelsinskal.

Inga kommentarer: