måndag 12 november 2012

Kryddiga pumpamuffins

I år köpte jag vår första riktigt stora pumpa till Halloween, och självklart vill man ju ta reda på allt det där goda pumpaköttet, som finns inuti pumpan - att kasta det vore ju synd! Så därför bestämde jag mig för att hitta på olika bra sätt att ta reda på pumpaköttet. Och här kommer ett av dem - ett recept på smakrika muffins, som påminner en hel del om en blandning mellan morotskaka och saftiga pepparkaksmuffins.

Kryddiga pumpamuffins ca 18 st

2 ägg
2 dl farinsocker
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl pumpamos
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl dinkelfullkornsmjöl

Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ned olja och pumpamos i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna samt kryddorna i en separat bunke. Häll ned även dem i äggblandningen och vispa till en slät smet. Fyll upp 18 muffinsformar med smet och grädda sedan i ugn, 200°C i ca 15 minuter.

Tips #1! För att ta reda på allt pumpakött, som blev över när vi gröpte ur pumpan, så gjorde vi pumpamos. Det är väldigt enkelt. Lägg bara allt pumpakött i en stor kastrull och täck det knappt med vatten. Låt koka tills köttet mjuknat. Kör sedan allt i matberedaren och mixa det till en puré/mos.
Tips #2! Dessa muffins är supergoda som de är, men om man vill piffa till dem ytterligare, kan man göra en klassisk glasyr med färskost och florsocker och spritsa den ovanpå muffinsarna.
Tips #3! Muffinsarna går självklart utmärkt att frysa, men man bör inte göra det med glasyr på...

1 kommentar:

Hovkonditorn sa...

Pumpa är gott i bakverk!