tisdag 30 oktober 2012

Nyttigare fish and chips med äppelröra

Vi äter ofta fisk här hemma, då alla i familjen gillar det. Många gånger blir det fisk i ugn med diverse tillbehör. Men för att variera lite, tänkte jag nu bjuda er på ett recept jag gjorde för ett tag sedan - och jag kan garantera att till och med den kräsnaste fiskskeptikern kommer att gilla detta! Min dotters kommentar var: "Mamma, det här är till och med godare än vanliga fiskpinnar!"

Nyttigare fish and chips med smarrig äppelröra 6 port.

Fisk
800 g torskfilé
2 ägg
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
2 msk krossade linfrön
1 tsk paprikapulver
salt och vitpeppar

Äppelröra
2 st äpplen
3 msk bostongurka
1/2 gul lök
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 msk dijonsenap

Potatis: Skär potatisen i klyftor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper i botten och ringla olja över. Sätt in i ugnen på 200 °C i ca 30 minuter.

Äppelröra: Skala äpplena och öken och skär dem i grövre bitar. Riv både ök och äpplen i en matberedare. Tillsätt yoghurt, bostongurka och dijonsenap. blanda ihop röran och smaka av med salt och peppar.

Fisk: Skär fisken i "fiskpinnestora" bitar. Vispa äggen i en bred, lite djupare tallrik (typ en pastatallrik). Blanda mandelmjöl, vetemjöl, ströbröd, linfrön och salt och peppar i en annan bred, lite djup tallrik. Smaka av och kolla att det är tillräckligt saltat. Vänd sedan fiskbitarna först i äggen och sedan i ströbrödsblandningen. Hetta upp en stekpanna och stek fisken gyllengul i rapsolja på medelvärme.

Servera fisken tillsammans med klyftpotatisen, äppelröran och smarriga, gröna sojabönor. Smaklig måltid!

Inga kommentarer: