lördag 22 september 2012

Kryddiga småkakor

Småkakor av alla de slag är underbart gott. Receptet till de här kakorna kom till i våras, då jag skulle baka till sonens födelsedag, och barnen hemskt gärna ville ha kakor. Jag slängde ihop lite av det jag då hade hemma, och dessa små, kryddiga kakor såg dagens ljus. Kakorna har en pikant smak av ingefära och ett härligt kryddigt, strösslat täcke av kanel och kardemumma. Dessutom är de rätt små till storleken, så man kan äta minst ett par extra ;-)

Kryddiga småkakor ca 40-50 st

1 dl muscovadosocker
100 g smör
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk mald ingefära
1 krm vaniljpulver
1 ägg

Strössel
1 1/2 msk socker
1 krm kardemumma
1 krm kanel

Vispa/rör socker och smör pösigt. Tillsätt ägget. Blanda övriga torrvaror i en annan bunke. Blanda ihop smör och torrvaror till en deg. Låt degen vila i ca 30 minuter i kylskåp. Ta fram degen och dela den i två delar. Rulla varje del till en "orm". Dela varje "orm" i ca 20-25 bitar. Rulla varje bit till små bollar. Tryck till bollarna lätt med en tesked, så att en liten, grund grop bildas. Blanda ihop ingredienserna till strösslet. Strö över strösslet på varje boll (i gropen). Grädda i ugn, 175°C i ca 15 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller. Avnjut till en god kopp kaffe och en bra tidning, eller tillsammans med nära och kära över en fika.

Tips! Om du mot all förmodan får några kakor över, så går de utmärkt att frysa.

Inga kommentarer: