söndag 5 februari 2012

Susannes mustiga höstgryta med fläskkött

Att göra köttgrytor är verkligen härligt. Man kan variera dem nästan hur mycket som helst, och låter man bara köttet koka tillräckligt länge, så blir det också alltid gott. Ofta gör man en köttgryta på nötkött, men det går även alldeles utmärkt att använda fläskkött. Det har jag gjort i den här receptet, som ger en härligt mustig smak och är fyllt av massa nyttigheter!

Susannes mustiga höstgryta med fläskkött 6 port.

1,3 kg grytbitar fläskkött
2 stora morötter
2 gula lökar
2 jordärtskockor
2 stora rödbetor
1 l vatten
3 msk soja
3 msk vinäger
1 oxbuljongstärning
4 lagerblad
1 tsk malen ingefära
vitpeppar

Sås:
1 dl matlagningsgrädde
1/2 dl mjölk
1 dl mjöl

Skala och skär morötter, lök, jordärtskockor och rödbetor o grövre bitar i storlek med köttet. Bryn köttet i en stor järngryta. Lägg sedan ned grönsakerna och häll på vattnet. Häll i soja, vinäger, ingefära och vitpeppar. Lägg i lagerbladen och buljongen. Koka alltsammans under lock i ca 1,5 timme. Häll skyn från grytan till en kastrull. Blanda grädde, mjölk och mjöl i en skål tills inga klumpa finns. Häll ned gräddblandningen i kastrullen. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter. Häll över såsen till grytan och låt alltsammans sjuda ytterligare 5-10 minuter. Avnjut tillsammans med ris och grönsaker. Smaklig måltid!

Tips! Det finns olika typer av vinäger som man kan använda till receptet. Jag använde denna gång vit balsamicovinäger.

Tips! Grytan går alldeles utmärkt att frysa. Frys gärna in portionsvis tillsammans med ris och grönsaker, så har du flera färdiga matlådor vid behov.

Inga kommentarer: