onsdag 16 maj 2012

Smarrig rabarberpaj av det lite nyttigare slaget

Nu börjar det strax bli dags att skörda våren/försommarens fina guld, nämligen rabarbern! Jag älskar rabarber i alla former; som läskande härlig sommarsaft, som sval och ljuv sommarkräm och självklart som smarrig paj. I det här receptet har jag skurit ned lite på sockret, och jag använder bara oraffinerat socker. Pajskalet består dessutom av lite extra fibrer i form av vetekli och dinkelflingor.

Smarrig rabarberpaj av det lite nyttigare slaget


Pajskal
1/2 dl ljust muscovadosocker
1 dl rårörsocker
2 dl dinkelflingor
3 dl siktat dinkelmjöl
2 msk vetekli
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/2 dl flytande smör

Fyllning
1 dl ljust muscovadosocker
1 L skuren rabarber

Skär rabarbern i 1-2 cm stavar. Blanda dem med sockret. Fyll en pajform med rabarber/socker-blandningen. Blanda alla torra ingredienser till pajskalet i en bunke. Tillsätt ägg och flytande smör och arbeta ihop till en deg. Fördela pajdegen som ett täcke över rabarbern. Grädda i ugn, 175°C i ca 30 minuter. Ställ med fördel pajformen i nedre delen av ugnen. Servera den sedan svagt ljummen tillsammans med en hemlagad, härlig vaniljsås, och känn hur sommaren hittar fram till ditt hjärta!

1 kommentar:

Katarina sa...

Jag gillar rabarberpajer i alla former :) Denna lät mycket god!