onsdag 31 oktober 2012

Fiberrikt dinkelfullkornsbröd

Igår insåg jag att vi bara hade några få skivor mjuk bröd kvar hemma. Men som tur var, hade jag några paket jäst i kylen. Rotade igenom min "baklåda" i skafferiet, och sim salabim hade jag slängt ihop två nyttiga fullkornslimpor bakade med dinkelfullkornsmjöl, och de är i stort sett osötade (honungen är för att brödet skall jäsa bättre). Supergoda och supernyttiga!

Fiberrikt dinkelfullkornsbröd 2 limpor

1 pkt jäst (50 g)
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 msk honung
5 1/2 dl ljummet vatten
2 dl dinkelflingor
1/2 dl vetekli
7 dl dinkelfullkornsmjöl
4 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Tillsätt salt, olja och honung. Tillsätt ljummet vatten (37°C). Rör runt tills jästen löst upp sig. Häll i flingorna och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Själv använder jag en köksassistent och låter då degen knådas runt i ca 10 minuter. Jäs sedan degen i ca 1 timme. När degen jäst klart, baka ut den till två limpor. Smörj två avlånga sockerkaksformar med lite flytande smör eller olja, Lägg ned en limpa i vardera form. Skär små sneda dekorationsskåror på limporna och låt dem sedan jäsa under handduk i ca 1 timme. Grädda sedan i nedre delen av ugnen, 175°C i 30-40 minuter. Låt svalna och avnjut sedan med smör och en skiva god ost!

Inga kommentarer: