torsdag 17 november 2011

Smarrig köttfärspaj

Lagade en improviserad köttfärspaj till middag, och den blev så smarrig att jag bara måste dela med mig av receptet till er. Pajskalet är ungefär som en sconesdeg, och blir alldeles knaprigt och gott. Receptet är för ganska många portioner, så ta en stor form. Jag började med en vanlig pajform, men den var inte tillräcklig. En stor ugnsform med lite högre kanter passar nog bättre.
Smarrig köttfärspaj 9 port

Pajskal
50 g smör
2 dl dinkelmjöl
2 dl fullkornsgrahamsmjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver


Fyllning
400 g köttfärs
4 tomater

200 g fryst bladspenat

2 små burkar kantareller
alt. färska kantareller
2 vitlöksklyftor

salt & peppar


Täcke
5 dl turkisk yoghurt
2-3 dl riven ost


Blanda alla ingredienser till pajskalet i en matberedare. Tryck ut degen i en stor form. Nagga botten på skalet och grädda i ugn, 200°C i ca 10 minuter.

Bryn köttfärsen i stekpanna. Lägg i kantarellerna och bladspenaten. Pressa över vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Skiva tomaterna. Blanda yoghurt och ost i en bunke.

Fyll pajskalet genom att varva tomaterna med köttfärsblandningen tills formen är full. Bred över yoghurtblandningen som ett täcke över fyllningen. Grädda i ugn, 200°C tills täcket fått fin färg. Servera med tex en grönsallad. Smaklig måltid!

Inga kommentarer: